18 januari: We combineren onze traditionele Nieuwjaarsbijeenkomst met de eerste excursie van het jaar.

14 maart: In 2014 maakten we ons eerste uitje naar een urbex locatie: Lovenjoel in België. Dat smaakte naar meer. In maart 2015 gaan we met Fotoclass naar Raalte waar we in een verlaten en vervallen beton fabriek foto’s mogen maken. Wat maakt deze locatie zo bijzonder? Tijd, vocht en wind hebben de hal omgevormd tot een bijna surrealistisch decor. Stalen balken, roest, betonnen vloer, kleurrijke graffiti, afgebladderde muren, we kunnen er geen genoeg van krijgen. We waren overigens net op tijd… Begin 2016 horen we dat bijna twintig jaar na sluiting de betonfabriek eindelijk gesloopt gaat worden. De winnende foto is van Jannie vanwege de prachtige lichtval.

18 april: Het Loetbos is het gebied tussen Krimpen aan den IJssel en Schoonhoven dat langs de Provinciale weg ligt. Weilanden, bos en het riviertje de Loet zorgt voor voldoende afwisseling en inspiratie voor ons uitje. De winnende foto is van Marjon vanwege de perfecte timing die deze foto vereiste.

23 mei: De Oostvaardersplassen is een groot moerasgebied in Flevoland met rietvlaktes, ruige graslanden en waterplassen. We zien er ganzen, lepelaars en aalscholvers. De winnende foto is van Corinne.

29 augustus: FotoJam is een evenement dat als doel heeft om zoveel als mogelijk mensen te motiveren om op een en dezelfde dag met hun camera de stad in te gaan en een geweldige fotografie dag mee te maken. In 2015 was de eerste FotoJam. Deelnemers krijgen tien opdrachten waarmee prijzen te winnen zijn. De opdrachten waren: een kader, schaduw, koffie/thee, tegenstelling, uitbundigheid, ritme, panorama, kleur, historie, lijnenspel. Ook was er een (vrije) bonus opdracht. Meedoen kan in een van de deelnemende steden van je keuze. Wij gingen uiteraard naar Rotterdam.

17 oktober: Voor de excursie naar de binnenstad van Gouda geven we ons zelf de opdracht om letters en cijfers te fotograferen. Niet in letterlijke zin, maar vormen en lijnen in de omgeving die onbedoeld cijfers of letters vormen. De winnende foto is van Marleen waarin twee kurken samen een ‘i’ vormen. Bijzonder, ten eerste omdat het de eerste excursie is na 5,5 jaar dat Marleen weer van de partij is (5,5 half jaar in het buitenland gewoond) en omdat de foto met de iphone is gemaakt.

28 november: In een gehuurde ruimte hebben we geoefend met ‘schilderen met licht’. Door de ruimte donker te maken, statief en een lange sluitertijd (met afstandsbediening) te gebruiken (of nog beter: ‘bulb’) en het object met een zaklamp te beschijnen, kunnen mooie beelden ontstaan. Vooral de aronskelk was een mooi object om mee te oefenen.